Oznake

, , , , , ,

Po drugi puta pišem članak na ovu temu. Prošlo je dosta vremena od prijašnjih postova, a i Internet tehnike prikazivanja sadržaja su se promijenile. U prijašnjem postu o skidanju slika sa sajtova koji imaju neku vrstu zaštite, osvrnuo sam se na neke metode koje u istom ili sličnom obliku funkcioniraju i sada. Trik sa “temporary files” još uvijek radi. Isključivanje JavaScripta danas sve rijeđe funkcionira, jer se sadržaj u nekim slučajevima i generira sa JavaScriptom, pa se i slike ne prikazuju više.

Yahoo Flickr ima interesantnu zaštitu slika koju je relativno lako zaobići, a bazira se ne na JavaScriptu, nego na CSSu. Iznad originalne slike koja se prikazuje, postavljena je mala prozirna GIF slika (spaceball.gif) koja se rastegne preko originalne slike i prekrije ju, pa kada pokušate desnim klikom miša snimiti sliku, snimiti ćete u stvari tu GIF sliku!

Ali evo opet dva rješenja za jednostavno skidanje pojedinačne slike ili cijele galerije slika na Flickr servisu:

Za korisnike Internet Explorera

 1. izaberite željenu galeriju slika, ali nemojte ući u pojedinačni “Detail” pogled slika, nego ostanite u “Thumbnails” pregledu
 2. sada u IE otvorite: Tools – Internet Options
 3. na tabu General, pod Browsing Histori kliknite na ‘Delete’ gumb
 4. a potom na ‘Settings’ gumb i sada na gumb ‘View Files’
 5. upravo ste otvorili folder “Temporary Internet Files”, vratiti ćemo se u njega pa ga nemojte zatvoriti, nego se vratite u IE i po zatvarajte sa ‘Cancel’ otvorene dijaloge
 6. a sada trik: U desnom kutu iznad galerije kliknite na link ‘Slideshow’ za Flash prezentaciju, te se zavalite u stolicu i uživajte u prezentaciji!
 7. kada ste pregledali sve slike u prezentaciji koje vas interesiraju, ne zatvarajte prezentaciju nego se vratite u prethodno otvoreni ‘Temporary Internet Files’ folder! (najlakše sa tipkama Alt+ Tab)
 8. sada stisnite tipku F5 da osvježite sadržaj direktorija i upravo se tu nalaze sve slike koje ste upravo gledali
 9. preostaje da poredate sadržaj po veličini unutar foldera (slike su obično od 20 – 300 kb) te selektirate sve JPG datoteke sa kraja po veličini (onoliko koliko ih ima u galeriji, npr.)  te ih kopirate u neki folder po želji i tamo pregledate! (My Pictures npr.)

Ovo vrijedi za cijelu galeriju slika, a ako želite pojedinačno skinuti sliku u Internet Exploreru (vrijedi za verziju 8 na dalje), onda će vam slijedeći postupak to omogućiti:

 • izaberite zaštićenu sliku koju želite snimiti
 • sada sa desnog pomoćnog menija (sa desne strane tabova u IE) izaberite padajući meni Page – Style – No Style
 • sada skrolajte sadržaj do slike i slobodno je snimite izbornikom desnog klika na mišu!

Za korisnike Opere

Opera je moj izbor preglednika i koristim ju svakodnevno. Osim lijepog izgleda ima brojne dodatne funkcije koje omogućuju neke postavke koje ne nalazimo u drugih preglednika. Koje su one, provjerite sami.

Jedna od njih je opcija Block content, i to je upravo trik koji rješava problem skidanja zaštičenih slika:

Desni klik na stranicu sa zaštićenim slikama – opcija menija Block content – i kliknite na sliku koja ima zaštitu!

I to je to! Upravo ste zabranili prikazivanje onog prozirnog GIFa koji vas sprječava da snimite originalnu sliku.

Najljepše od svega – to vrijedi za cijeli web sajt + i za ostali sadržaj na drugim web sajtovima koji koriste istu CSS metodu..

Oglasi