Iako sam o tome pisao u jednom prijašnjem postu, radilo se o skidanju streaming videa sa neta, ovdje se radi o skidanju, odnodno spremanju slika sa jednog popularnog Yahoo-ovog Web servisa Flickr (http://www.flickr.com/). Primjetio sam zanimljivu zaštitu sadržaja na tom servisu. Kako je to servis koji omogućuje korisnicima da ostavljaju svoje autorske radove u obliku digitalne fotografije, te slike su naravno copyright svojih vlasnika i nisu namjenjene spremanju sadržaja na naš lokalni disk. Ovakvo rješenje zaštite sam viđao i ranije na nekim stranicama, više ili manje uspješnom. Neki su se koristili zabranom desnog klika mišem javascript tehnikom, drugi flashom ili drugim tehnikama.

U ovom slučaju način zaštite je u prozirnom layeru preko originalne slike u obliku druge GIF slike koja se raširi preko cijele površine originala, pa ako pokušate skinuti sliku koju vidite, kliknut će te zapravo na Gif sliku, u njihovom slučaju spaceball.gif.

Nisu sve slike eksplicitno zaštićene protiv skidanja i spremanja. Neke možete prikazati u nekoliko veličina te snimiti onu koja vam odgovara, bez problema. Ali one koje autor označi kao copyright ©, teže će te skinuti. Ukoliko imate ipak volje za time, i želite spremiti sliku, evo kako to učiniti najjednostavnije.

Kao u postu sa skidanjem videa sa neta, morate otvoriti Internet Explorerov “Temporary Internet Files” i to najlakše sa meniem: Tools – Internet Options – General (prvi tab) pa klikom na Settings. Prije toga, bilo bi poželjno da na istom tabu (General) obrišite prijašnji sadržaj direktorija sa klikom na ‘Delete Files’ da se ne izgubite u sadržaju. Sada kada ste u prozoru ‘Settings’ kliknite na ‘View Files’ i otvorit će se traženi direktorij. Minimizirajte ga i ostavite otvorenog.

Kada učitate stranicu sa slikom koju želite, ona se sprema u taj privremeni direktorij i tu je morate naći. Ono što će vam pomoći je da njeno pravo ime u stvari već i imate i to unutar adrese u web pregledniku! Pogledajte adresu i primjetite, da je zadnji naziv direktorija neki broj. Taj broj je naziv direktorija, stranice koja sadrži sliku i naziv same slike u jpeg formatu!

Kada se stranica sa slikom učitala, podignite Temporary Internet Files direktorij. Kliknite F5 tipku da osvježite sadržaj direktorija. Da bi olakšali pretragu dobro je aranžirati ikone po zadnjem pristupu stranici (unutar direktorija kliknite desnom tipkom miša – Arrange Icons By – Last Accessed), time će zadnji sadržaj pasti na dno direktorija, te vam preostaje samo da pronađete JPG sliku pod istim nazivom (to jest brojem) iz gornje adrese u pregledniku, te ju odvucite u preglednik i tada snimite (ne možete je direktno snimiti iz direktorija) ili je kopirajte (copy) pa zaljepite (paste) u neki direktorij po želji.

Primjer:

Ako je stranica sa slikom na adresi http://www.flickr.com/photos/_rekha_/273321166/ , slika je pod nazivom 273321166… .jpg i naći će te ju na dnu direktorija ako je to zadnja stranica koju ste učitali.

Nadam se da sam bio dovoljno jasan.

Lijep pozdrav…