!!!  Savjete slijedite na vlastitu odgovornost !!!

Kao nastavak na prijašnji post, evo i zanimljive teme iz svijeta igara. Dosta vas skida igre sa internet portala provajdera mobilne telefonije, ili preko poruka na brojeve iz časopisa ili slično. Te skinute igrice vrlo su skupe i skidaju vam sa računa dobar dio, oko 25 kn. Na kraju, čovjek se više puta razočara kvalitetom igre, ali novac je bačen… Zar ne bi bilo lijepo probati brdo igara za mobitel, te zadržati i igrati, eventualno, samo one koje volimo?

Naravno da bi… Uz malo truda i vremena, sa Neta možemo skinuti dosta igara i igrati ih besplatno!

Ajmo prvo malo objasniti tehnologiju igara za mobitele. Najrašireniji format za igre koje skidate sa interneta su JAVA igre. To mogu biti i programi, ne samo igre. Programski jezik u kojem se rade igre za mobitele, istoimeni je JAVA programski jezik i već je dugo prisutan na svim računalnim platformama. To je onaj isti jezik kojeg se koristi u večini CHAT apleta na internetu, ili kod pregleda nekih 3D sadržaja na internetu. Iz nekog, nama trenutno nebitnog razloga, večina mobitela podržava upravo taj programski jezik. Programi u JAVI za mobitele nazivaju se MIDleti od naziva tehnologije koja ih pokreće a to je MIDP1.0 i MIDP2.0. To je programski jezik koji se koristi u razvoju, a platforma za izvođenje tih programa je J2ME (Java 2 Micro Edition). 

To sam spomenuo zbog mobitela koji ne podržavaju igre ili programe u novijoj MIDP 2.0 tehnologiji, pa na to treba paziti. Noviji mobiteli obično podržavaju obje tehnologije. Kvalitetniji i skuplji modeli mobitela imaju svoje operativne sustave poput kompjutera. Mnogi modeli modernih mobitela koriste operativne sustave poput SymbianOS ili PalmOS, MotorolaOS, PocketPC i druge, te imaju igre i programe zapisane u svojim formatima, recimo Nokia sa SymbianOS.om ima nastavak .SIS, dok PalmOS ima programe i igre sa nastavkom .PRC. Svi oni imaju i podršku za JAVA programe koji koristi standardni JAVA nastavak datoteka, a to su .JAD i .JAR.

Ono što je interesantno u svemu tome, jest da JAR datoteka nije ništa drugo nego arhivska datoteka (ili za mobitele instalacijska datoteka), koja sadrži elemente igre ili programa, a to su PNG slike, zvukovi,MIDI melodije i klase koje izvode program i sve to spajaju u jedno. To nam govori da ako želimo, možemo zaviriti u JAR datoteku nekim arhiverskim programom (npr. PowerArchiver ili ExtractNow). Nazovimo to zaviriti pod haubu, izvuči koju slikicu ili melodiju iz igrice i ostalo ako nam treba.

Kao i sve drugo, igre i programe možemo potražiti na Internetu, pa evo i par stranica i ideja:

Želite li koristiti mobitel za surfanje Internetom jedno od najboljih JAVA programa za to je Opera Mini. Ovaj prekrasni mali Internet preglednik, nezaobilazan je program za sve mobitele kojima možete pristupiti Internetu GPRS-om ili nekim drugim načinom. Besplatan je, a evo i adrese: http://www.operamini.com/download/. Najjednostavnije je skinuti program opcijom na PC, odabrati vaš model telefona te skinuti i JAD i JAR datoteke. Te datoteke prebacite na mobitel BlueTooth ili InfraRed vezom, ili kabelom, te pokrenite JAR datoteku i slijedite upute za instalaciju.

Isti sistem je i sa igrama. One su u formatu sa nastavkom .JAR (često bez dodatka JAD), pa kad prebacite na mobitel datoteku igre, jednostavno ju pokrenite (kliknite na nju) i instalirati će se.

Napomena: slijedeće stranice sadrže ne-legalne materijale i informativnog su karaktera. Autor ne odgovara za ono što radite sa njima!

Igre je najlaše skinuti u paketima, preko Torrenta. Neke od najpoznatijih Torrent pretraživača su:

http://www.meganova.org

http://thepiratebay.org/ 

http://www.torrentz.com/

Drugi način, pretraga na Crackerskim pretraživačima (Upišite u pretragu: Java, ili model mobitela npr. Siemens)

http://crackzplanet.com/

http://www.crackdb.org/

Ili, ako budemo te sreće da ih vrate u pogon, odlične stranice za skidanje pojedinih igara sa opisom:

http://www.pda365.com/ 

Na kraju jedan mali trik:

Sjetite se kako sam naveo da su JAR datoteke zapravo arhivske datoteke? Ponekad se zna desiti da igru skinete (nekim čudnim slučajem), u drugom formatu arhive kao RAR! Nju ne možete instalirati, niti ju prebacujte na mobitel. Slijedite ovaj postupak:

Otvorite RAR arhivu sa nekim arhiverom i možete primjetiti da sadrži sve elemente JAVA igre, sve datoteke izvadite iz arhive i spremite u privremeni direktorij! PowerArchiverom otvorite bilo koju JAR datoteku neke igre (prije toga napravite sigurnosnu kopiju igrice za svaki slučaj), te obrišite sav njen sadržaj, tako da ostane prazna arhiva. U ovako otvorenu JAR arhivu ubacite sav sadržaj onog privremenog direktorija sa željenom igrom (samo sadržaj, ne i direktorij), tespremite JAR arhivu pod imenom ter nove igre, naprimjer. Ovaj postupak nam omogućuje da zamjenimo različiti format kompresije, te dobijemo igru u pravom formatu zapisa. Sada je prebacite na mobitel.

Nije moguće samo zamijeniti nastavak arhive! (ako vam je to palo napamet), a direktno arhiviranje u JAR format nije omogućeno!

Lijep pozdrav i ugodno igranje!

JazzMaster

Oglasi