Lijep pozdrav, curice i dečki!

Evo, umjesto da malo izađem van u subotu, ja sam za kompom, bolestan već danima i liječim se sa velikom kutijom sladoleda, pa rekoh da napišem nešto…

Kao što znamo svi, mobiteli su postali prava pošast i samo se o njima priča po reklamama i svi žele dograbiti komad kolača te tehnološke pošasti.
Najviše što me osobno smeta, jest skupoća sadržaja koja se nudi za skidanje na raznim mjestima, kao portali, novine, TV, i ostali mediji. Za najobičniju slikicu, koju će osim vas nidjeti – nitko drugi!? morati će te izdvojiti sa vašeg računa oko desetak kuna, da bi te ju skinuli i postavili na dektop mobitela. Da o melodijama i igrama ni ne počnem..

Naravno, to donosi dobru zaradu ionako skupim i bogatim mobitel provajderima, koji iskorištavaju ljudsku potrebu (mladenačku, u stvari), za popularnošću, da budu ‘In’ sa najnovijom melodijom zvona ili nekom forom sa slikom ili animacijom. Naravno, ovim člankom neću uzdrmati provajdere, niti mi je to namjera, ali vama drago društvo, možda pomognem sačuvati koju kunu u džepu, objasniti vam kako stoje stvari, pa potrošite novac na pametnije stvari, a ukoliko ne želite, ja ću uvjek primiti dobrotvornu donaciju na svoj račun, pa mi se javite.

SLIKE, TEME i ostalo:

Za one koji neznaju mnogo o formatima slika za mobitele, evo par redaka. Većina današnjih mobača može prikazati nekoliko formata slika. Najrašireniji su JPG i GIF formati slika te PNG i neki stariji formati koje ću zanemariti. Dakle, sve ove slatke slikice koje plaćate, standardni su kompjuterski formati slika koje možete nabaviti bilo gdje.

JPG ili JPEG format slike koristi se za prikazivanje statičnih fotografija visoke razlučivosti boja npr. desktop pozadina na mobu, a sam naziv standarda JPEG označava oblik kompresije slike. Da bi slika bila manja, a prikazala što više boja, koristi se kompresija (nešto poput ZIP kompresija, ali za slike) koja neke manje vidljive prijelaze boja na pixelima (točkicama) slika, pretvara u jednu boju te tako odbacuje višak i smanjuje veličinu.  Neću o detaljima, ali radi usporedbe, sa bilo kojim programom za crtanje (u krajnju ruku MS Paint, koji dolazi sa Windowsima) kreirajte sliku formata, recimo 500*500 pixela, te nakon crtkaranja, simite to u BMP format ( to je ukratko format slike bez kompresije – svaka točka slike sadrži veličinu za sve boje). Sada istu sliku ponovo snimite u JPG format, upitat će vas za odabir kompresije, ali stavite na 100%. Razliku u kvaliteti prikaza slike nećete ni primjetiti! Sada u Exploreru usporedite veličine tih dviju ‘istih’ slika i biti će vam jasno zašto svi koristimo JPG! Taj format slike koristimo i pri slikanju sa kamerom mobitela, ali tu su slike u megapixelima i mnogo su veće, te nisu pogodne za pozadine jer troše radnu memoriju mobitela i usporavaju njegov rad, pa pazite na to!

Pravi format (veličinu) slike za pozadinu mobitela možete provjeriti tako da izaberete neku sliku koju ste dobili za pozadinu sa mobitelom, odaberite ‘Options’, ‘Attributes’ pa pogledajte ‘Resolution’: na mojem Siemensu to je 132*176. Ovo je format ekrana mog mobitela i idealna veličina slike za pozadinu. Provjerite svoj format rezolucije slike i zapamtite ga.

GIF slikice koristimo uglavnom za animacije na mobitelima, npr. screensaver ili desktop animacija. Karakteristika tih slika je da sadrže samo 256 boja za svaku sliku animacije (zato su tako zrnate) i pogodne su za malene slike i to crteže a ne fotografije. Iz prethodno navedenog programa, probajte snimiti istu sliku u GIF format, pa pogledajte razliku.

TEME su nešto drugo. Svaka vrsta mobitela ima svoju vrstu teme. Teme možete skinuti sa raznih internet stranica, a možete ih i sami napraviti specijaliziranim programima koje obično dobijete na CD-u kada kupite mobitel. Pogledajte na stranicama proizvođača vašeg mobitela, sigurno će te naći sadržaj za download, kako tema, tako i slika i to direktno na vaš mobitel. Za Siemens, teme su u formatu jedne datoteke sa nastavkom .sdt. Evo nekih portala za mobiće:

http://www.theunlocker.co.uk/ (Teme, Wallpaperi)

http://mobile.box.sk/ (Trikovi i kodovi za mobitele)

Evo i 250 lijepih Walpapera visoke kvalitete (240*320 px) za mobitele u RAR arhivi od oko 5 MB:

http://anonym.to/?http://lix.in/2df26b

AUDIO

Datoteke zvuka možete nabaviti također u nekoliko formata. Najčešći su RealTone, WAV, MP3, AMR, XMF, MID. Neću objašnjavati ove formate, ali znajte da WAV ili AMR audio zapis dobijete snimanjem, recimo govora na mobitelu, te zvuka ili glazbu za zvono, a MID format je oblik sintesajzera za zvuk te se koristi za melodije zvona. Za ostale formate bacite pogled na http://www.sonify.org/tutorials/mobile_audio/formats/. Večinu tih formata možete preslušati i na kompjuteru u nekom mediaplayeru s odgovarajućim codecom. Konvertirati formate za mobitele možete ručno u nekom audio editoru kao besplatni Audacity (http://audacity.sourceforge.net/) ili u besplatnom konverteru Mobile Media Converter (http://www.miksoft.net/mobileMediaConverter.htm) za ostale formate. Jedan odličan dokument o audio formatima za mobitele možete skinuti direktno u PDF formatu ovdje: http://www.tml.tkk.fi/Opinnot/Tik-111.550/Mobileaudioformats2004-10-26.pdf

VIDEO:

Najrašireniji oblik videa na mobitelu je 3GP video zapis. To je vrsta kompresije 3GPP i 3GPP2 autora Apple QuickTime i pogađate, te zapise dobijete snimanjem videa mobitelom, a na kompu ih možete pregledati unutar QuickTime playera. Neki mobiteli podržavaju i H.264 format zapisa koji je kvalitetniji, ali i zahtjevniji za reprodukciju. Rezolucije videa za mobitele su vrlo male. One standardne iznose oko 176*144 pixela, ili manje, pa na kompu i neće izgledati baš nešto dobro. Večinu filmiča možete prebaciti u te formate baš sa QuickTime playerom, ali kad ga registrirate u professional verziju. Naravno postoje i brojni besplatni programi za to, a neki od njih su:

http://www.free-codecs.com/3GP_Converter_download.htm 

http://www.miksoft.net/mobile3GPconverter.htm 

http://www.dvdtompegx.com/html/videoto3gp.html 

Ostaje dakle samo pitanje: kako sve to prebaciti na mobitel?

Evo nekoliko riješenja. Imate kompjuter? Ako ste uz mobitel dobili i priložen kabel, stvar je jednostavna. Spojite mobi i komp kabelom (COM ili USB, uglavnom), instalirajte drajvere i programe za mobitel i to je to. Ukoliko nemate kabel za mobitel, ali mobi vam posjeduje BLUETOOTH ili IRDA (infra red) bežičnu tehnologiju, potrudite se nabaviti odgovarajući adapter (obično USB ključić za navedene tehnologije) te spojite mobač bežično na komp i prebacujte sadržaj bez problema (nakon što prelistate upute, naravno). Cijena tih uređaja nije velika, a ima ih u svakom boljem kompjuter i tehnika shopu. Isplatit će vam se ulog već sa par prebačenih sadržaja na mobitel. Moja preporuka je BlueTooth tehnologija ukoliko je mobi podržava. Jedna od opcija je i čitač memorijskih kartica u nekih modela mobitela, ako ih posjedujete.

Sretno! Komentirajte i pitajte za bilo što nejasno…

JazzMaster

Oglasi