Lijep pozdrav svima

U zadnje vrijeme sve češće naletim na siteove sa linkovima na ‘Video of the day’ i slično, a kada kliknete na link odvede vas na YouTube sajt ili na takve servise koji pružaju usluge striminga videa. Sve više naših portala i osobnih stranica te raznih Blogova nude video sadržaje razne tematike te linkove na njih. Jedan od najpoznatijih formata za gledanje striminga je Flash. Unutar ekrana za pregled video sadržaja nalaze se (uglavnom) pokazivač učitavanja, linkovi na ‘home’ sajt, reklame itd. Rijetki oblici video zapisa dozvoljavaju snimanje i pohranjivanje video zapisa na računalo (QuickTime, Mediaplayer formati su neki od njih), ali Flash nije jedan od njih. Ali i tome se da doskočiti na nekoliko načina. Postoje više načina spremanja sadržaja raznim dodacima za preglednike kao SWF Catcher, ali on skida samo SWF datoteke od jednog djela, što striming videa u Flash playeru nije. Drugo su dodaci za FireFox preglednik kojeg ne koristim, kao ni Operu. Za vas koji koristite IExplorer ili koji od njegovih ‘shellova’ kao Avant ili Crazy, evo par savjeta.

Ono što će vam pomoći pri skidanju su neki programi koje i sam koristim i moja su preporuka iz prijašnjih postova, a to su Avant Browser (radi mogućnosti isključivanja pojedinih elemenata poput JavaScripta i sl.), te WackGet (mali i ultra jednostavan download menager)

MediaPlayer:

Najjednostavniji način je pustiti da video počne sa prikazom, pa ga zaustavite, te desnim klikom na sliku videa (ako je dozvoljeno) izabrati Properties. Otvorit će se prozor sa informacijama o videu, potražite pri dnu ‘Adress URL’ ili ‘Location:’ te selektirajte cijelu adresu povlačenjem miša od početka do kraja adrese (zna biti poduža, pa je dio skriven) i kopirajte je. Kraj adrease ima naziv i nastavak formata filma (.wmv, .avi, .mov i slično). Sada jednostavno odaberite ‘Paste’ u WackGet-u ili nekom drugom menageru i video je spremljen. Ukoliko je nastavak filma .asx taj format zapisa je direktan stream sa neta koji se ne pohranjuje lokalno te ga ne možete snimiti na taj način.

Flash:

Flash video je malo složenije skinuti. Video se pregledava unutar flash konteinera (playera) i ako pokušate skinuti video nekim graberom, skinut će te samo kontejner, ali ne i sam video. Na sreću, kada je film do kraja učitan sprema se na vašem kompjuteru u privremenom IE direktoriju sa nastavkom .FLV. Dakle, postupak je ovaj: U izborniku IE izaberite menu ‘Tools – Internet Options’ Sada obrišite privremene datoteke sa opcijom ‘Delete Files’, da se ne izgubite u gomili datoteka. Nakon brisanja, u istom prozoru izaberite ‘Settings – View Files’. Otvorio se direktorij u kojem će se spremiti video zapis. Ostavite ga otvorenog. Ostaje vam da otvorite stranicu u IExploreru na kojoj je video i učitate ga do kraja. Sada se vratite u direktorij koji ste ostavili otvorenog, pritiskom na F5 tipku osvježite sadržaj direktorija, te pronađite pri kraju datoteku sa nastavkom .flv. To je taj video i vjerojatno ima zakamuflirano ime sa brdom brojki ili slova, ali provjerite li veličinu datoteke, sigurno je veličine nekoliko megabajta, ovisno o dužini videa.

FLV datoteku možete pregledati nekim programom za obradu flasha ili na Netu potražiti koji FLV Player, konvertirati u neki poznatiji format konverterom, ali to je neka druga tema.

Na ovakav način možete pronaći i animacije u flashu samo je njihov nastavak datoteke (.swf). To vam može omogučiti da zaobiđete loadere (učitavaće) Flash animacija i skinete samu animaciju direktno. Naprimjer ako je unutar web stranice neki Flash player sa audio streamom (npr: http://www.nativeinstruments.de/index.php?id=home_us pa kliknite play na mali flash-player), sam audio materijal je u flash formatu pa ga jedino možete spremiti na gore opisan način, te ima nastavak .swf.

(dodatak, 14. sječnja 2007)

Ponekad (u stvari često), video zapis se ne sprema kod učitavanja na disku u .flv ili .swf format. Na YouTube npr., često se nakon učitavanja datoteka videa krije pod nekim čudnim imenom i bez nastavka! Ali ono što je karakteristično i prepoznatljivo kod tih datoteka je početak naziva: get_video?

Evo primjera cijelog imena: get_video?video_id=0f9G4g3FJN0

Dakle, slijedite gornji postupak te nakon brisanja i osvježavanja sadržaja direktorija IE pronađite datoteku sa nazivom poput ovog gore (get_video?…) te ju kopirajte u neki direktorij, preimenujte i dodajte obavezno nastavak (.flv).

Video u FLV formatu možete pregledavati u ovom besplatnom FLV Playeru:

http://www.martijndevisser.com/blog/article/flv-player-updated

Nadam se da je kome pomoglo. Komentari su uvjek dobrodošli.

Oglasi