Evo nekoliko dobronamjernih savjeta za sigurnost i brzinu na Internetu.

Korisnici Interneta u većini slučajeva nisu uopoznati sa problemima koje donosi Internet. Maliciozni programi i skripte skrivaju se na svakom koraku i sprječavaju bezbrižno surfanje. U glavnom, to su za korisnika nevidljivi programi koji se potajno pokrenu u pozadini i rade ponekad vrlo opasne stvari. Kradu podatke sa računala, proslijeđuju e-mail adrese spamerima, ubacuju crve i viruse na računalo, šalju zaražene datoteke vašim prijateljima iz adresara predstavljajuči se za vas, itd. Postoje i gore stvari, ako je to računalo firme, vaše ili vašeg šefa…

Internet tehnologija je toliko napredovala da je nasilni marketing postao prava noćna mora svakog korisnika Interneta. Postoje cijeli siteovi napravljeni da prevare korisnika, nametnu mu svoja rješenja i oblike zaraze kompjutera, povredu privatnosti, povredu prava i otežaju surfanje. Evo primjera:

http://www.intcodec.com/ (lažni codec za MPEG video stream na, uglavnom, erotskim stranicama – instalira spyweare/virus!)

http://www.spysheriff.com/ (poznati “alat za uklanjanje” spyware-a, u stvarnosti sam spyweare i to prilično opasan i težak za ukloniti)

Savjet: IZBJEGAVAJ U ŠIROKOM KRUGU!

Ovo je jedan od rijetkih oblika opravdane paranoje. Razloga za paranoju ima previše, a prijevare vrebaju odasvud. Ukoliko ne želite potrošiti novce na popravke komjutera, servise, čiščenja od zaraza, formatiranja, reinstaliranja i svega ostalog lošeg, svesti mogućnosti pojave problema na minimum, slijedite ove savjete. Sve ovdje navedeno sam koristim svakodevno i rijetko mi promakne kakva nedaća, a potrebno je samo malo truda i volje.

Ubrzavanje surfanja na Internetu i sigurnost

I. Prebacivanje ‘Temporary Internet Files’ u RAM memoriju:

Ukoliko imate dosta radne memorije, barem 512 MB, jedno od riješenja je Virtualni Disk u radnoj memoriji. Ako koristite Windows XP, instalacija je jednostavna. Besplatan program za to zove se RAMDisk i možete ga skinuti sa http://www.ramdisk.tk/. Slijedite upute za instalaciju, te instalirajte RAMDisk. Jedino ograničenje besplatne verzije programa je max 64MB. To je sasvim dovoljno za ono što nama treba.

Kada je program instaliran, otvorite System Properties (kliknite na tipku WinKey + Pause/Break) – kliknite tabulator Hardware i gumb Device Manager. Nađite RAMDisk, te na Properties namjestite slovo i veličinu diska na 67MB.

Ono što preostaje je da u Internet Options Internet Explorera, odete na Setings – gumb Move Folder i odaberete sa popisa RAMDisk. Gotovo.. Brzina surfanja je udvostručena, sve se smješta u RAM. Imajte na umu da se kod gašenja kompjutera sadržaj RAMDiska briše, a to je i poželjno radi sigurnosti i brisanja tragova surfanja.

II. Alati

Evo nekoliko obaveznih alata koje morate imati instalirane i aktivne na računalu ako želite siguran rad i bezbrižno surfanje.

Ad-Aware (http://www.lavasoft.com/default.shtml.en), besplatni program za uklanjanje večine malicioznih spywarea, cookiesa, programa. Baza programa se osvježava manualno preko Interneta. Treba ga osvježavati i koristiti redovito, barem jednom mjesečno.

SpyBot – Search & Destroy (http://www.spybot.info), besplatni program koji uklanja veliku količinu spywarea i sadrži module koji omogućuju zaštitu kompjutera od nekih vrsta napada.

WinPatrol (http://www.winpatrol.com/), besplatni alat koji se smjesti u trayu Windowsa, te čuva kompjuter od raznih upada te obavještava korisnika o svemu što se događa u pozadini. Posjeduje pregršt korisnih funkcija i alata.

Avant Browser (http://www.avantbrowser.com/), odlična ljuska za Internet Explorer, podržava tabove, alate za olakšano pretraživanje Interneta, podršku za RSS feeds, opcije za isključivanje pojedinih elemenata stranica, popup blocker i druge korisne svari za sigurnost i komfor surfanja. Neki od alternativnih preglednika su FireFox i Opera, ali rade drugačije i zahtjevaju navikavanje.

Avast! (http://www.avast.com/) besplatan antivirusni alat, automatski osvježuje bazu virusa sa Interneta, prvenstveno služi za održavanje sigurnosti sustava, ima brdo opcija i stalno je aktivan u sistemu. Toplo ga preporučujem svima koji nemaju komercijalna rješenja zaštite od virusa. Za brzo čiščenje od virusa, Avast! nudi “avast! Virus Cleaner Free”: http://files.avast.com/files/eng/aswclnr.exe

CCleaner (http://www.ccleaner.com), odličan besplatan i brz alat za uklanjanje smeća i nepotrebnih datoteka sa kompjutera, optimizaciju i povečavanje sigurnosti sustava. Nastani se unutar RecycleBina i dostupan je jednim klikom.

Ovo su jedni od najboljih besplatnih alata koji povećavaju sigurnost surfanja Internetom i vašeg sustava do maximuma.